
Portfolio
Jessica Kraan
Studente aan de opleiding voeding en diëtetiek
Studiejaar 1
Het eerste jaar bestaat uit vier blokken van tien weken waarin ik lessen heb gevolgd en verschillende integrale opdrachten heb gemaakt. Een integrale opdracht is een groepsopdracht met circa zes klasgenoten dat gedurende het hele blok loopt. De lessen zijn ondersteunend aan de intergrale opdracht. De integale opdrachten die ik heb uitgevoerd staan verderop in de tekst beschreven. Tevens worden de beroepsrollen die aan bod zijn gekomen besproken. Ook komt aan bod hoe ik mijn vrije studenten, oftewel mijn vrij invulbare uren, heb besteed.
Blok 1: In blok 1 heb ik tijdens de integrale opdracht de voedingsdagboeken van PABO-studenten geanalyseerd. De PABO-studenten hebben drie dagen lang bijgehouden wat ze hebben gegeten en gedronken. Aan de hand van de analyse van de voedingsdagboeken is een voedingsadvies geschreven. Bij deze integrale opdracht kwam de rol van behandelaar naar voren.
Blok 2: In blok 2 heb ik met mijn projectgroep een plan geschreven voor de ontwikkeling van een nieuw product. Dit moest een product zijn met een gezondheidsbevorderende functie. Ik heb gekeken naar de claims die op de verpakking mogen, de voedingswaarden, de ingrediënten, de doelgroep, de positionering en de reclame. Bij deze integrale opdracht kwam de rol van manager voeding naar voren.
Blok 3: In blok 3 heb ik met de andere groepsleden de bedrijfskantine van Port of Rotterdam geanaylseerd. Bij de producten is er gekeken naar de hoeveelheid suiker, de hoeveelheid vet en de hoeveelheid zout. We hebben de directie van het bedrijf geadviseerd over het verbeteren van de kantine met het oog op het voorkomen van welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten. Bij deze integrale opdracht kwam de rol van adviseur naar voren.
Blok 4: In blok 4 was de integrale opdracht gericht op voorlichting over diabetes. Er is een voorlichtingsplan geschreven waarmee een diëtistenpraktijk ervoor kan zorgen dat het aantal Marokkaanse vrouwen in de leeftijd 25 - 65 dat zich test op diabetes zal stijgen. Dit voorlichtingsplan is gebaseerd op een enquete die is afgenomen bij de doelgroep. Bij deze integrale opdracht komt de rol van voorlichter aan bod.
Blokken

Presentatie over de gezonde bedrijfskantine bij Port of Rotterdam
Beroepsrollen
Binnen de opleiding Voeding en Diëtetiek vallen een aantal beroepsrollen, namelijk behandelaar, adviseur, voorlichter, manager voeding, ondernemer en onderzoeker. Gedurende de opleiding komt elke beroepsrol aan bod, zodat de student kan ondervinden wat de verschillende beroepsrollen inhouden.
De meest voor de hand liggende beroepsrol is voor veel studenten de rol van behandelaar, ik wil me echter meer gaan richten op het bedrijfsleven of op de voorlichting. Ik wil me gaan specialiseren in (een van) de volgende beroepsrollen:
Adviseur: de rol adviseur is het geven van een voedingskundig advies over het belang van een gezonde en verantwoorde voeding en/of leefstijl. Het is altijd een advies over keuze, rol en effecten, waarbij voedingskundige argumenten worden gebruikt.
Voorlichter: de rol voorlichter bestaat vooral uit preventie, vooral bij specifieke groepen zoals (top)sporters, peuters, zuigelingen en basisschoolleerlingen. Diëtisten werken samen met scholen, huisartsen en gemeentelijke instellingen. Er wordt een voorlichtingsplan geschreven.
Vrije studiepunten
Iedere eerstejaars student aan de opleiding Voeding en Diëtetiek moet zelf drie studiepunten (84 uur) invullen. Dit kan bijvoorbeeld door een dag mee te lopen bij een diëtist, een kookworkshop te geven, voorlichting over gezonde voeding te geven of iemand te begeleiden met afvallen. Ik heb ervoor gekozen om voorlichting te geven over de opleiding, omdat ik graag wilde leren om goede presentaties te geven. Ook heb ik een kookboek gemaakt, waarin ik mijn kennis over gezonde voeding heb toegepast.
PR-commissie
Het eerste deel van mijn vrije studiepunten (32,5 uur) heb ik besteed aan het geven van voorlichting over de opleiding Voeding en Diëtetiek. Ik ben door mijn oude mentor van de middelbare school benaderd om samen met een klasgenoot op de Driestaravond een presentatie te geven over mijn opleiding. Bij de voorbereidingen voor deze presentatie ben ik geholpen door de begeleider van de PR-commissie van Voeding en Diëtetiek. Hij heeft mij vervolgens gevraagd om lid te worden van de PR-commissie en dat heb ik gedaan. Ik heb op de Driestaravond drie presentaties gegeven en op de open dag (20-04-2013) een presentatie gegeven en individuele gesprekken met bezoekers van de open dag gevoerd om aanvullende informatie over de opleiding te geven. Daarnaast heb ik een meeloopstudent begeleid.
De beroepsrol die ik heb vervuld tijdens mijn activiteiten op de Driestaravond en op de open dag van De Haagse Hogeschool is de rol van voorlichter. Ik heb met behulp van voorlichtingsmateriaal een groep mensen geïnformeerd over de opleiding Voeding en Diëtetiek.
Het kookboek
Ik heb ervoor gekozen om het tweede deel van mijn vrije studiepunten (59,2 uur) in te vullen met het maken van een kookboek. Dit doe ik samen met twee klasgenoten. Ik heb ervoor gekozen om een kookboek te maken waarin de nadruk ligt op verschillende kleuren groenten. Groenten bevatten antioxidanten die het lichaam beschermen tegen beschadiging van weefsels en cellen en op lange termijn tegen ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Er zijn veel verschillende antioxidanten. Om zo veel mogelijk van deze verschillende antioxidanten binnen te krijgen, is het belangrijk om alle kleuren groenten binnen te krijgen. Een rode paprika bevat namelijk andere antioxidanten dan een witte asperge. Ik heb elke dag van de week een kleur gegeven en vervolgens een aantal recepten voor die dag samengesteld met daarin groenten van de desbetreffende kleur.
De beroepsrol die ik heb vervuld tijdens het samenstellen van het kookboek is de rol van adviseur. Ik geef met behulp van dit kookboek advies aan de consument over een gezond voedingspatroon. Ook kwam de rol van ondernemer naar voren, omdat ik zelfstandig een product heb ontwikkeld en op de markt heb gebracht.

Open dag Voeding en Diëtetiek, Haagse Hogeschool
Klik op de afbeeldng voor een link naar het kookboek